Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto rabarbarowe z bezą, którego kwaśny smak przełamują prażone jabłka – czy wyobrażacie sobie lepszy, wiosenny deser? Oto moja wyjątkowa szarlotka z rabarbarem!

Szukasz przepisu na wiosenno-letni deser z owocami w roli głównej?  Ciasto z rabarbarem i pianką, które kryje w sobie dodatek słodkim jabłuszek. Dzięki temu całość nie jest kwaśna, ale lekko słodka, z wyraźnym, korzennym aromatem kardamonu.  Jak ktoś nie ma czasu, to może przerobić ten przepis na placek kruchy z rabarbarem – wystarczy nie dawać bezy oraz jabłek.

Rabarbar – wskazówki kulinarne

Chociaż w większości krajów świata rabarbar uznaje się za warzywo, w USA jest kwalifikowany jako owoc ze względu na swój lekko słodki smak.  

Czy rabarbar się obiera? Nie trzeba, im jest bardziej czerwony, tym ma lepszy, wyrazisty smak. Wystarczy umyć go dobrze umyć i wykorzystać do kompotu lub wypieków. Usuńmy jedynie te twarde fragmenty, które mogą być włókniste.

Jak przygotować rabarbar do ciasta? Przede wszystkim należy do wcześniej lekko poddusić z dodatkiem masła, wody i cukru. Twarda łodyga przemieni się w przyjemny, lekko kwaśny mus.

Czy można mrozić rabarbar? Tak, wystarczy go umyć, osuszyć, włożyć do strunowego woreczka pokrojonego w mniejszych kawałkach i dzięki temu można się cieszyć tym wiosennym smakiem w trakcie jesienno-zimowych dni.

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie – przepis

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta uprzednio zamrożonego lub schłodzonego porządnie w lodówce z tego przepisu,
  • pozostawione białka z jajek z ciasta kruchego,
  • 3 jabłka,
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 200 gram cukru białego plus 200 gram cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml wody,
  • odrobina bułki tartej.

Wykonanie:

Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy twardą część, a pozostałą łodygę kroimy na 2 cm kawałeczki (wraz ze skórką). Prażymy go w garnku na maśle przed 2-3 minutki i dodajemy wodę. Całość gotujemy około 10 minut, aż zmięknie. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na grubszą kostkę. Dodajemy do musu rabarbarowego, przyprawiamy (cynamon, cukier i kardamon) i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Owoce powinny być gęste i dość kleiste.

Na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym podpiekamy kruche ciasto (160 stopni, przed około 15 minut). W międzyczasie przygotowujemy pianę z białek i 200 gram cukru pudru. Gdy ciasto się lekko zarumieni, wyjmujemy, posypujemy odrobiną bułki tartej, dodajemy owoce i wykładamy na wierzch białka jaj. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut. Beza powinna być krucha z zewnątrz i miękka (piankowa) w środku. Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments