Krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków – przepis

Krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków – przepis

Zupa krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków to pomysł na szybkie i lekkie danie w upalne dni. Jest lekkostrawne i jednocześnie sycące dzięki świeżemu pieczywu.

Zupa krem z zielonych szparagów z grzankami lub podana z bagietką czosnkową to świetny pomysł na przystawkę podczas uroczystego obiadu lub eleganckiego, ogrodowego przyjęcia. Delikatny smak zupy sprawia, że nadaje się zarówno dla smakoszy, jak i dla małych dzieci. Surowe szparagi smakują jak młody zielony groszek zerwany prosto krzaka. Dodatek gałki muszkatołowej wyostrza smak. Całość można ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi lub kilkoma listkami świeżej kolendry. Prosty krem ze szparagów można przygotować w zaledwie 25 minut.

Krem ze szparagów i młodych ziemniaków –przepis

Jak zrobić zupę krem z zielonych szparagów? Bardzo prosto! Wystarczy wszystkie składniki lekko podsmażyć, następnie ugotować w warzywnym bulionie, a na koniec zblendować! Aby zachować ładny, intensywny kolor zupy, nie wolno gotować warzyw pod przykrywką.

Swoistą wisienkę na torcie stanowią zamarynowane w oliwie z oliwek, z solą i białym pieprzem główki szparagów. Te wystarczy przygotować około 10-15 minut przed wydaniem zupy kremu. Pamiętajmy, ze zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy je tylko umyć i odłamać zdrętwiała część (ta najczęściej sama odpada przy przełamaniu warzywa).

Składniki dla 2 osób:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 3 młode, średniej wielkości ziemniaki,
  • ½ pora średniej wielkości (jasna część),
  • 2 ząbki młodego czosnku,
  • 1 młoda, średniej wielkości cebula,
  • 2 łyżki masła plus odrobina oliwy z oliwek,
  • ½ litra bulionu warzywnego (lub w ostateczności wody),
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • czosnkowa bagietka.

Wykonanie kremu ze szparagów: warzywa myjemy pod wodą i osuszamy. Ze szparagów odcinamy twardą, zdrętwiałą część, podobnie jak główki (tych nie wyrzucamy!). Kroimy na mniejsze kawałki, na podobną wielkość jak ziemniaki. Cebulę, pora i czosnek drobno siekamy i przysmażamy w garnku na miksie masła oraz oliwy (dodatek oliwy sprawia, że masło nie będzie się palić w trakcie gotowania). Gdy wszystko zmięknie, dodajemy ziemniaki, smażymy około 3-4 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy szparagi o gotujemy przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zdejmujemy wywar i blendujemy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Potem trzeba ponownie zagotować całość i dodać śmietankę 30%. Taki krem z zielonych szparagów podajemy z dodatkiem świeżej, chrupiącej bagietki czosnkowej oraz zamarynowanych w oliwie z oliwek główkach szparagowych.

Smacznego!

Inne przepisy na zupy-kremy:

>>Zupa czosnkowa z serkiem topionym – krem z białych warzyw w 30 minut!

>>Gęsty krem z pieczonej dyni na ostro

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments