Kruche ciastka bezglutenowe, bez dodatku laktozy i cukru, to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Nie ukrywam, iż bardzo sceptycznie do nich podchodziłam, niemniej okazały się równie smaczne jak zwykłe miodowo-kokosowe ciasteczka. A ich największą zaletą jest to, że można się nimi śmiało częstować, bo są zdrowe!
Ciastka jaglane – przepis
Kruche ciastka bezglutenowe można przygotować zarówno z gotowej mąki jaglanej, jak i ugotowanej kaszy. Uczciwie należy przyznać, iż w porównaniu do ciastek przygotowanych z mąki pszennej, te są bardzo sycące. Dzięki wiórkom kokosowym ciastka są lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz.
Ciastka bezglutenowe bez cukru osłodziłam miodem, niemniej można go śmiało zastąpić naturalnym słodzikiem. Dodatkowo są to ciastka bez laktozy, po które mogą śmiało sięgać osoby cierpiące na problemy trawienne wywołane cukrem mlecznym.
Ciastka jaglane – składniki:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej,
- 100 gram masła bez laktozy,
- 10 łyżek wiórków kokosowych,
- 3-4 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina oliwy z oliwek (na oko).
Przygotowanie jaglanych ciasteczek: do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone na patelni masło, całe jajka, wiórki kokosowe, proszek i sodę, a także miód oraz odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy ręcznie – masa będzie dość kleista.
Ciastka najlepiej zrobić lekko wilgotnymi rękami – robimy malutkie kuleczki, które dość mocno spłaszczamy. Układamy je na blaszce z papierem wysmarowanym masłem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut w temp. 180 stopni w termoobiegu.
Studzimy na kratce przez około 5 minut. Ciasteczka jaglane są praktycznie od razu gotowe do jedzenia!
Spróbuj także:
Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami