Oto najlepszy przepis na fasolowe brownie, bez glutenu, laktozy i orzechów, za to pełne czekoladowego smaku przełamane nieco kwaśną nutą jesiennych malin.
Sekret ciasta tkwi w rozpuszczonej deserowej czekoladzie, która zastępuje występujące w innych przepisach kakao. Czekolada nadaje idealnej gęstości i harmonijności smaku, a jednocześnie nie jest nadmiernie słodka, bowiem doskonale łączy się z niego kwaskowatymi malinami. To mój najlepszy przepis na fasolowe brownie, które powstało z połączenia kilku innych przepisów. Odkryłam ideał!
Przepis na brownie z czerwonej fasoli i banana
Takie ciasto brownie z fasoli doskonale sprawdzi się nie tylko jako bezglutenowa przekąska, ale również jako ciasto dla małych dzieci – przemycona fasola i banan są świetne pod względem odżywczym, a cukier wystarczy zastąpić syropem klonowym lub daktylowym (wówczas ubijamy jajka same, a syrop dodajemy na sam koniec przygotowywania).


Przepis na brownie z czerwonej fasoli i banana można przygotować w wersji wegańskiej – jajka zastępujemy dodatkowym bananem i pianą z aquafaby (tj. wody po ciecierzycy z puszki). Oczywiście ciasto można przygotować też na białej lub czarnej fasoli – tak naprawdę kolor warzywa nie ma tu żadnego znaczenia, bowiem barwę nadaje rozpuszczona czekolada.
Składniki na bezglutenowe ciasto z czerwonej fasoli:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 duży banan
- 100 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 3 czekolady deserowe
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- Maliny
- Kakao do ozdoby
Jak przygotować fasolowe brownie?
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą i zostawić aż wyschnie. Przełożyć ją do miski, dodać banana, olej i zmiksować na gładką, jednolitą masę. W rondelku z odrobiną masła roztapiamy czekoladę i czekamy, aż przestygnie. W międzyczasie całe jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą pianę. Do fasoli kolejno dodajemy proszek do pieczenia i czekoladę, dokładnie mieszamy i na koniec dokładamy ubite jajka. Całość mieszamy ręcznie do momentu połączenia się wszystkich składników.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą przekładamy masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piecyka (by go nie wysuszyć). Podajemy pokrojone na kwadraty w towarzystwie jesiennych malin i posypane lekko kakako.
Uwaga! Bardzo ważne, by brownie z czerwonej fasoli piec w opcji góra-dół, bowiem termoobieg za bardzo wysuszy ciasto. Ważna rzecz, by sprawdzić po 25 minutach, czy brownie jest gotowe – patyczek powinien być suchy, tzn. nie mieć na sobie mokrego ciasta. Pamiętajmy też, że istotą brownie z fasoli jest to, że ciasto nie wyrasta i jest niskie, co nie ujmuje nic a nic jego smaku. Wypróbujcie ten przepis a też się przekonacie, że nic lepszego już Was nie spotka 😀
Polecam także: