Fasolowe brownie z malinami – wilgotne i intensywnie czekoladowe!  

Fasolowe brownie z malinami – wilgotne i intensywnie czekoladowe!  

Oto najlepszy przepis na fasolowe brownie, bez glutenu, laktozy i orzechów, za to pełne czekoladowego smaku przełamane nieco kwaśną nutą jesiennych malin.

Sekret ciasta tkwi w rozpuszczonej deserowej czekoladzie, która zastępuje występujące w innych przepisach kakao. Czekolada nadaje idealnej gęstości i harmonijności smaku, a jednocześnie nie jest nadmiernie słodka, bowiem doskonale łączy się z niego kwaskowatymi malinami. To mój najlepszy przepis na fasolowe brownie, które powstało z połączenia kilku innych przepisów. Odkryłam ideał!

Przepis na brownie z czerwonej fasoli i banana

Takie ciasto brownie z fasoli doskonale sprawdzi się nie tylko jako bezglutenowa przekąska, ale również jako ciasto dla małych dzieci – przemycona fasola i banan są świetne pod względem odżywczym, a cukier wystarczy zastąpić syropem klonowym lub daktylowym (wówczas ubijamy jajka same, a syrop dodajemy na sam koniec przygotowywania).  

Przepis na brownie z czerwonej fasoli i banana można przygotować w wersji wegańskiej – jajka zastępujemy dodatkowym bananem i pianą z aquafaby (tj. wody po ciecierzycy z puszki). Oczywiście ciasto można przygotować też na białej lub czarnej fasoli – tak naprawdę kolor warzywa nie ma tu żadnego znaczenia, bowiem barwę nadaje rozpuszczona czekolada.

Składniki na bezglutenowe ciasto z czerwonej fasoli:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 duży banan
  • 100 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 3 czekolady deserowe
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • Maliny
  • Kakao do ozdoby

Jak przygotować fasolowe brownie?

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą i zostawić aż wyschnie. Przełożyć ją do miski, dodać banana, olej i zmiksować na gładką, jednolitą masę. W rondelku z odrobiną masła roztapiamy czekoladę i czekamy, aż przestygnie. W międzyczasie całe jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą pianę. Do fasoli kolejno dodajemy proszek do pieczenia i czekoladę, dokładnie mieszamy i na koniec dokładamy ubite jajka. Całość mieszamy ręcznie do momentu połączenia się wszystkich składników.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą przekładamy masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piecyka (by go nie wysuszyć). Podajemy pokrojone na kwadraty w towarzystwie jesiennych malin i posypane lekko kakako.

Uwaga! Bardzo ważne, by brownie z czerwonej fasoli piec w opcji góra-dół, bowiem termoobieg za bardzo wysuszy ciasto. Ważna rzecz, by sprawdzić po 25 minutach, czy brownie jest gotowe – patyczek powinien być suchy, tzn. nie mieć na sobie mokrego ciasta. Pamiętajmy też, że istotą brownie z fasoli jest to, że ciasto nie wyrasta i jest niskie, co nie ujmuje nic a nic jego smaku. Wypróbujcie ten przepis a też się przekonacie, że nic lepszego już Was nie spotka 😀

Polecam także:

Ciastka jaglane bez glutenu i bez laktozy

Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami



guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.