Grzaniec jabłkowy z whisky – idealny na zimę!

Grzaniec jabłkowy z whisky – idealny na zimę!

Grzaniec z sokiem jabłkowym i odrobiną alkoholu whisky z jesiennymi, aromatycznymi przyprawami to coś, czego nie może zabraknąć o tej porze roku!

Grzaniec z soku jabłkowego z alkoholem

Grzańce kojarzą się z niemal nieodłącznie z piwem albo winem – dzisiaj jednak Was zaskoczę przepisem na grzaniec jabłkowy z whisky. Jest wyjątkowo słodki, a lekko pikantna nuta cynamonu i anyżu doskonale wpisuje się w jesienne smaki. Oczywiście w przepisie wystarczy pominąć whisky i wyjdzie nam pyszny grzaniec jabłkowy bezalkoholowy, który można podać dzieciom.

Grzaniec jabłkowy z whiskey – przepis

Składniki na dwie porcje grzańca jabłkowego z whiskey

  • 350 ml soku jabłkowego NFC (nie z koncentratu, tylko taki z lodówki, świeży sok)
  • 50 ml whisky z cynamonem
  • 1 laska cynamonu
  • 4 suszone morele (polecam z Lidla, są miękkie)
  • 5 goździków
  • 2 grube plasterki pomarańczy
  • 2 cienkie plasterki cytryny
  • 4 gwiazdki anyżu

Do garnka wlewamy sok jabłkowy, dodajemy połamany na dwie części cynamon, goździki, pokrojone na pół morele i anyż. Podgrzewamy aż sok zacznie dość intensywnie parować, a następnie wyłączamy i wlewamy whisky. Do wysokiej szklanki wkładamy po plasterku pomarańczy i cytryny, a także dodajemy zawartość garnka. Grzaniec jabłkowy przelewamy do szklanek i podajemy od razu do picia.

Inne wariacje przepisu na grzaniec jabłkowy z alkoholem

Oczywiście możliwych jest wiele kombinacji tego przepisu – większa ilość alkoholu, dodatek świeżego rozmarynu, rodzynek czy też suszonych śliwek – to wszystko wpływa na smak napoju. Najlepsze jest to, że suszone owoce miękną i nabierają soczystego smaku – absolutnie ich nie wyrzucamy, lecz zjadamy lub dodajemy do keksa.

Gotowy grzaniec jabłkowy z whisky ma dobry smak, bowiem sekret kryje się w cynamonowym smaku alkoholu.

Wypróbuj inne przepisy:

>>Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na przeziębienie<<

>>Rozgrzewająca herbata na jesień<<



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments