Grzaniec z sokiem jabłkowym i odrobiną alkoholu whisky z jesiennymi, aromatycznymi przyprawami to coś, czego nie może zabraknąć o tej porze roku!
Grzaniec z soku jabłkowego z alkoholem
Grzańce kojarzą się z niemal nieodłącznie z piwem albo winem – dzisiaj jednak Was zaskoczę przepisem na grzaniec jabłkowy z whisky. Jest wyjątkowo słodki, a lekko pikantna nuta cynamonu i anyżu doskonale wpisuje się w jesienne smaki. Oczywiście w przepisie wystarczy pominąć whisky i wyjdzie nam pyszny grzaniec jabłkowy bezalkoholowy, który można podać dzieciom.
Grzaniec jabłkowy z whiskey – przepis
Składniki na dwie porcje grzańca jabłkowego z whiskey
- 350 ml soku jabłkowego NFC (nie z koncentratu, tylko taki z lodówki, świeży sok)
- 50 ml whisky z cynamonem
- 1 laska cynamonu
- 4 suszone morele (polecam z Lidla, są miękkie)
- 5 goździków
- 2 grube plasterki pomarańczy
- 2 cienkie plasterki cytryny
- 4 gwiazdki anyżu
Do garnka wlewamy sok jabłkowy, dodajemy połamany na dwie części cynamon, goździki, pokrojone na pół morele i anyż. Podgrzewamy aż sok zacznie dość intensywnie parować, a następnie wyłączamy i wlewamy whisky. Do wysokiej szklanki wkładamy po plasterku pomarańczy i cytryny, a także dodajemy zawartość garnka. Grzaniec jabłkowy przelewamy do szklanek i podajemy od razu do picia.


Inne wariacje przepisu na grzaniec jabłkowy z alkoholem
Oczywiście możliwych jest wiele kombinacji tego przepisu – większa ilość alkoholu, dodatek świeżego rozmarynu, rodzynek czy też suszonych śliwek – to wszystko wpływa na smak napoju. Najlepsze jest to, że suszone owoce miękną i nabierają soczystego smaku – absolutnie ich nie wyrzucamy, lecz zjadamy lub dodajemy do keksa.
Gotowy grzaniec jabłkowy z whisky ma dobry smak, bowiem sekret kryje się w cynamonowym smaku alkoholu.
Wypróbuj inne przepisy:
>>Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na przeziębienie<<