Babka cytrynowa na oleju – szybkie ciasto z żółtek

Babka cytrynowa na oleju – szybkie ciasto z żółtek

Oto sprawdzony przepis na babkę cytrynową na oleju z samymi żółtkami. Prawdopodobnie szybkie ciasto z żółtek, jakie kiedykolwiek zrobiliście w domowym zaciszu!

To najlepsza wilgotna babka, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut (plus czas pieczenia). Jeśli jednak nie chce Wam się robić kolejnego wypieku, polecam zagnieść kruche ciasto na bazie żółtek i włożyć je do zamrażarki (przepis: sprawdzony przepis na kruche ciasto).

Szybkie cytrynowe ciasto z żółtek i oleju

Wiele osób po przygotowaniu bezy zastanawia się, co zrobić z pozostałymi żółtkami. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ciasto z samych żółtek, niemniej wiele z nich jest stosunkowo pracochłonnych. Mój przepis na babkę cytrynową na oleju wymaga kilku składników, wszystko uciera się w jednej misce i na dodatek przyrządzenie ciasta zajmuje zaledwie parę chwil!

Sekretem udanego smaku jest dodanie startej skórki cytrynowej (nie zapominajmy, aby cytrynę wcześniej mocno wyszorować!) oraz opakowania kisielu – zawarta w niej mąka ziemniaczana sprawia, że ciasto po opieczeniu jest zwarte i jednocześnie lekko wilgotne.

Polecam przepisy na pyszną bezę, po której pozostaną żółtka do tego przepisu:

>> Łatwa beza różana na Walentynki

>> Beza Pavlova – przepis na najsłodszy deser świata

Babka cytrynowa na oleju – przepis

Składniki na babkę z samych żółtek:

  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • skórka starta z dwóch cytryn

Wykonanie: w wysokiej misce ucieramy do białości żółtka oraz oba cukru – zajmie to około 5-8 minut przy użyciu blendera. Następnie bardzo powolnym i spokojnym ruchem wlewamy partiami olej i dalej ucieramy na zmniejszonych obrotach. Masa powinna być nadal jasno biała oraz puszysta. Następnie zamiennie dodajemy mleko oraz przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucierając ciasto na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy kisiel oraz startą skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.

Wąskie, podłużne naczynie (szklane lub blaszkę) nacieramy dobrze masłem. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut lub do momentu suchego patyczka, następnie chwilę trzymamy w ciepłym piekarniku i kolejno wyjmujemy, studząc ciasto na kratce.

Całość można zwieńczyć cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem, niemniej babka pozostaje wyborna nawet bez tych dodatków. Smacznego!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.