Oto sprawdzony przepis na babkę cytrynową na oleju z samymi żółtkami. Prawdopodobnie szybkie ciasto z żółtek, jakie kiedykolwiek zrobiliście w domowym zaciszu!
To najlepsza wilgotna babka, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut (plus czas pieczenia). Jeśli jednak nie chce Wam się robić kolejnego wypieku, polecam zagnieść kruche ciasto na bazie żółtek i włożyć je do zamrażarki (przepis: sprawdzony przepis na kruche ciasto).
Szybkie cytrynowe ciasto z żółtek i oleju
Wiele osób po przygotowaniu bezy zastanawia się, co zrobić z pozostałymi żółtkami. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ciasto z samych żółtek, niemniej wiele z nich jest stosunkowo pracochłonnych. Mój przepis na babkę cytrynową na oleju wymaga kilku składników, wszystko uciera się w jednej misce i na dodatek przyrządzenie ciasta zajmuje zaledwie parę chwil!


Sekretem udanego smaku jest dodanie startej skórki cytrynowej (nie zapominajmy, aby cytrynę wcześniej mocno wyszorować!) oraz opakowania kisielu – zawarta w niej mąka ziemniaczana sprawia, że ciasto po opieczeniu jest zwarte i jednocześnie lekko wilgotne.
Polecam przepisy na pyszną bezę, po której pozostaną żółtka do tego przepisu:
>> Łatwa beza różana na Walentynki
>> Beza Pavlova – przepis na najsłodszy deser świata
Babka cytrynowa na oleju – przepis
Składniki na babkę z samych żółtek:
- 6 żółtek
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- skórka starta z dwóch cytryn
Wykonanie: w wysokiej misce ucieramy do białości żółtka oraz oba cukru – zajmie to około 5-8 minut przy użyciu blendera. Następnie bardzo powolnym i spokojnym ruchem wlewamy partiami olej i dalej ucieramy na zmniejszonych obrotach. Masa powinna być nadal jasno biała oraz puszysta. Następnie zamiennie dodajemy mleko oraz przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucierając ciasto na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy kisiel oraz startą skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.
Wąskie, podłużne naczynie (szklane lub blaszkę) nacieramy dobrze masłem. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut lub do momentu suchego patyczka, następnie chwilę trzymamy w ciepłym piekarniku i kolejno wyjmujemy, studząc ciasto na kratce.
Całość można zwieńczyć cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem, niemniej babka pozostaje wyborna nawet bez tych dodatków. Smacznego!