Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na przeziębienie

Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na przeziębienie

Herbata z whiskey smakuje lepiej niż z dodatkiem wódki, ze względu na delikatniejszy i mniej ostry smak. Herbata z alkoholem kojarzy się też z napojem z dodatkiem rumu – to jeden z najbardziej klasycznych przepisów na rozgrzewający, jesienny napój. Smakuje lepiej niż nasza polska herbata z prądem, próbujcie sami!

Herbata rozgrzewająca z alkoholem to nie tylko dobry sposób na pobudzenie organizmu. Dodatek miodu, cytryny i przypraw sprawi, że napój przemieni się w pyszny grog, czyli angielską herbatę z rumem stosowaną tradycyjnie na przeziębienie lub gorsze samopoczucie. Dzisiaj proponuję zamianę rumu na whiskey. Dlaczego? Jak wspomniałam, ma nieco łagodniejszy smak, zaś smakowy alkohol (z miodem lub z dodatkiem soku żurawinowego) sprawia, że całość nabiera przyjemnego, nieco słodkiego smaku.

Chcę także podkreślić, iż alkohol w herbacie nie uleczy magicznie ze wszystkich objawów przeziębienia, jednak z pewnością rozgrzeje organizm, a spożyty na wieczór pomoże lepiej przespać całą noc. Jeśli to nie pomaga, to zamiast kolejnej szklanki, lepiej zdecydować się na wizytę u lekarza 😉

Whiskey z herbatą – przepis

Alkohol w herbacie rozgrzewa, podnosi temperaturę ciała i nasila pocenie, dzięki czemu organizm lepiej pozbywa się toksyn z ciała i zwalcza wirusy. Dodatek miodu nadaje całości przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Jeśli zdecydujemy się na dodanie przypraw (takich jak cynamon, goździki czy imbir), to wówczas wspomagamy złagodzić przykre objawy przeziębienia.  

Składniki:

  • 4 czubate łyżeczki czarnej herbaty liściastej,
  • 4 szklanki wody (1 litr),
  • 0,5 szklanki whisky (polecam miodowego Jacka Danielsa),
  • odrobina miodu do smaku/dosłodzenia.

Wykonanie do czajnika wlewamy gorącą wodę i czekamy 2-3 minuty, aż naczynie będzie ciepłe. Wylewamy zawartość, wsypujemy herbatę (lub wkładamy specjalny zaparzacz z suszem) i zalewamy białym wrzątkiem. Całość parzymy około 4-5 minut, dokładnie mieszamy i przecedzamy z herbacianych fusów. Dodajemy whisky, miód do dosłodzenia i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Pamiętajcie, że herbata z alkoholem na przeziębienie jest napojem wyłącznie dla dorosłych osób, które nie zażywają żadnych leków i nie mają medycznych przeciwskazań spożywania alkoholu.

Poznaj inne herbaciane przepisy!

>> Rozgrzewająca herbata na jesień

>> Przepis na najlepsze ciasto herbaciane z miodem



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.