Muffinki migdałowe – muffinki na Święta Bożego Narodzenia

Muffinki migdałowe – muffinki na Święta Bożego Narodzenia

Migdałowe muffinki, wbrew pierwszym skojarzeniom, nie mają w składzie żadnych sztucznych aromatów, które udają zapach tych pysznych orzechów. Babeczki kryją w sobie kawałki migdałów w słupkach lub w formie małej kruszonki. Dzięki aromatycznym, typowo świątecznym przyprawom (cynamon, gałka muszkatołowa i imbir) idealnie sprawdzi się jako szybki, bożonarodzeniowy wypiek!

Nie polecam dodawania tutaj aromatu migdałowego, ponieważ ma mocno wyczuwalny smak i zwyczajnie przyćmi nasze świąteczne przyprawy, tzn. cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.  Jeśli nie lubisz któregoś składnika, to można zamienić go na mój ukochany kardamon.

Największą trudność w tym przypadku stanowi zakup orzechów w odpowiedniej formie.  Muffinki z migdałami muszą mieć wyczuwalne kawałki orzechów, dlatego nie sprawdzi się tu blendowanie całych migdałów lub też dodatek mąki migdałowej. Polecam wybrać się do Lidla, bo tam można kupić migdały pod kilkoma postaciami w dobrej cenie (za 100 gram migdałów w formie kruszonki, wykorzystane do tego przepisu, zapłaciłam około 5 zł, zaznaczone niżej w czerwonej ramce). Pewnie w innych sklepach też są takie fajne dodatki, wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć.

Muffinki migdałowe – przepis

Składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 100 gram rozpuszczonego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 całe jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 100 gram migdałów w formie kruszonki (do kupienia w Lidlu).

Wykonanie muffinek migdałowych:

Do miski wbijamy całe jajko, mleko oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i cukier, a także 50 gram migdałów. Składniki suche dodajemy stopniowo do produktów mokrych i mieszamy jedynie do momentu połączenia. Wykładamy do papilotek do ¾ ich objętości. Na wierzch dodajemy migdały (pozostałe 50 gram) i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170 stopni (góra-dół). Pieczemy około 25 minut. Smacznego!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.