Kolorowa sałatka z fetą i pietruszką

Kolorowa sałatka z fetą i pietruszką

Oto prosta, kolorowa sałatka z serem feta, pietruszką i papryką, która z pewnością urozmaici zimowe menu! W sumie taką przystawkę można zrobić o dowolnej porze roku, niemniej przygotowana zimą cieszy oko i dostarcza prawdziwej dawki witamin i minerałów, cennych zwłaszcza w czasie zmniejszonej odporności.

To sałatka warstwowa, którą najlepiej zjeść 2-3 godziny po przygotowaniu. W lodówce można ją przechowywać maksymalnie do 24 godzin z uwagi na sałatkę, która niestety szybko więdnie. Im więcej barwnych warzyw dodamy do środka, tym bardziej sałatka będzie przyciągać wzrok. A nie od dziś wiadomo, że je się głównie oczami!

Kolorowa sałatka z fetą i pietruszką – przepis

Kolorowa sałatka z serem feta i dużą ilością sałaty i pietruszki urozmaica chrupiący ogórek, cebulka i papryka, zaś dodatek słonecznika dodaje kolejną teksturę, dzięki czemu całość niemal non stop chrupie w naszych ustach! Nie ukrywam jednak, iż bohaterem tej sałatki jest słodko-winny sos winegret przygotowany – uwaga – na bazie słodkiej musztardy miodowej. Nadaje ona wyrazisty smak i jednocześnie dobrze łączy się z zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 opakowanie sera typu feta,
  • po ½ papryki: czerwonej, zielonej i żółtej,
  • 1 ogórek,
  • ½ opakowania pestek słonecznika (50 gram),
  • 1 słodka cebula,
  • winegret: musztarda miodowa, miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Wykonanie: przygotowanie sałatki najlepiej rozpocząć od zrobienia sosu winegret. W miseczce mieszamy 4 łyżeczki musztardy miodowej (używał tej z Develey), 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy energicznie do momentu, aż całość będzie gładka i jednolita. Winegretu warto spróbować, w razie czego dodając do niego odrobiny pieprzy lub więcej soku cytrynowego.

Sałatę i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą, czekamy aż wyschnie i rwiemy na mniejsze kawałeczki. Ogórek, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę – w przypadku ogórka warto wykroić sam środek, aby sałatka nie nabrała zbyt dużo wody. Ser sałatkowy typu feta kroimy w większe kawałki.

W przeźroczystej misce na samo dno dajemy sos winegret, a następnie warstwowo układamy sałatę z pietruszką, polewamy sosem, dajemy warzywa, ser oraz słonecznik i znowu dodajemy sos. Układamy kolejną warstwę – czynność tą powtarzamy do momentu, aż wszystkie składniki się skończą. Podajemy po schłodzeniu w lodówce po około 2 godzinach. Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments