Kategoria: Kuchnia

Kaszka manna na mleku i śmietance – przepis

Kaszka manna na mleku i śmietance – przepis

Idealna kaszka manna, w smaku jak ta ze sklepu, istnieje! Kaszka manna na mleku i śmietance jest słodka i nieco płynna, bardzo przypomina deser znanej marki sprzedawany w sklepie. Udało mi się odtworzyć ten smak i konsystencję w 100%. Poznajcie przepis na szybkie śniadanie! Idealna […]

Grzaniec jabłkowy z whisky – idealny na zimę!

Grzaniec jabłkowy z whisky – idealny na zimę!

Grzaniec z sokiem jabłkowym i odrobiną alkoholu whisky z jesiennymi, aromatycznymi przyprawami to coś, czego nie może zabraknąć o tej porze roku! Grzaniec z soku jabłkowego z alkoholem Grzańce kojarzą się z niemal nieodłącznie z piwem albo winem – dzisiaj jednak Was zaskoczę przepisem na […]

Babka cytrynowa na oleju – szybkie ciasto z żółtek

Babka cytrynowa na oleju – szybkie ciasto...

Oto sprawdzony przepis na babkę cytrynową na oleju z samymi żółtkami. Prawdopodobnie szybkie ciasto z żółtek, jakie kiedykolwiek zrobiliście w domowym zaciszu! To najlepsza wilgotna babka, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut (plus czas pieczenia). Jeśli jednak nie chce Wam się robić kolejnego wypieku, polecam […]

Jak zrobić dobry kapuśniak?

Jak zrobić dobry kapuśniak?

Szukasz przepisu na kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach? Zatem dobrze trafiłeś! W dzisiejszym wpisie zdradzę tajemnicę domowego kapuśniaku – jak go ugotować, czym doprawić i czego unikać, by nie był gorzki w smaku. Jak gotuje się kapuśniak? Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty gotuje się […]

Fasolowe brownie z malinami – wilgotne i intensywnie czekoladowe!  

Fasolowe brownie z malinami – wilgotne i intens...

Oto najlepszy przepis na fasolowe brownie, bez glutenu, laktozy i orzechów, za to pełne czekoladowego smaku przełamane nieco kwaśną nutą jesiennych malin. Sekret ciasta tkwi w rozpuszczonej deserowej czekoladzie, która zastępuje występujące w innych przepisach kakao. Czekolada nadaje idealnej gęstości i harmonijności smaku, a jednocześnie […]

Domowy izotonik

Domowy izotonik

Dobry napój izotoniczny nie tylko nawadnia organizm, ale także uzupełnia niedobory kluczowych pierwiastków, takich jak magnez, sód i potas. Gotowe mieszanki izotoniczne rekomendowane są dla zawodowych sportowców. A co z pozostałymi osobami? Im wystarczy picie samodzielnie przygotowanych izotoników. Z dzisiejszego wpisu dowiesz się, jak uzupełnić […]

Czarne muffinki z serkiem Philadelphia

Czarne muffinki z serkiem Philadelphia

Moje czarne muffinki z serkiem Philadelphia można w sumie określić mianem czarno-białych babeczek. Przepis nieco autorski, bowiem stanowi mieszaninę kilku receptur z sieci, a także własnego doświadczenia w pieczeniu muffinek. Muffinki nie są zbyt słodkie, a dzięki użyciu serka Philadelphia w niczym nie przypominają zwykłych […]

Ciastka jaglane bez glutenu i bez laktozy

Ciastka jaglane bez glutenu i bez laktozy

Kruche ciastka bezglutenowe, bez dodatku laktozy i cukru, to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Nie ukrywam, iż bardzo sceptycznie do nich podchodziłam, niemniej okazały się równie smaczne jak zwykłe miodowo-kokosowe ciasteczka. A ich największą zaletą jest to, że można się nimi śmiało częstować, bo są zdrowe! […]

Kurczak z woka dla początkujących

Kurczak z woka dla początkujących

Pojawienie się nowego woka na kuchni stało się inspiracją do rozpoczęcia przygody z kuchnią azjatycką. Na pierwsze danie chciałam zrobić coś łatwego i prostego do przygotowania, bez konieczności posiadania wielu dziwnych, trudnych do zdobycia składników. I w ten oto sposób padło na kurczaka z woka. […]

Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami

Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami

Moje muffiny bezglutenowe kukurydziane powstały przypadkiem. Jabłka zaczęły się starzeć (skórka była całkowicie zmarszczona), a w szafce stała mąka kukurydziana z kończącym się terminem ważności. Wygrzebałam dodatkowo rodzynki, trochę przypraw i w ten sposób wyczarowałam szybkie jesienne babeczki.   Babeczki bezglutenowe z mąki kukurydzianej – […]