Kategoria: Kuchnia

Muffinki bananowe z kardamonem

Muffinki bananowe z kardamonem

Przepis na babeczki bananowe z kardamonem, które można przygotować w zaledwie 10 minut! Gwarantuję, że po ich upieczeniu trudno będzie się oprzeć, by nie sięgnąć po gorące muffinki bananowe. Oczywiście kardamon jest tylko jedną z wielu przypraw, jakie możemy dodać do deseru: pasuje tu zarówno […]

Racuchy bez drożdży, z malinami i syropem klonowym

Racuchy bez drożdży, z malinami i syropem klonowym

Szybki i prosty przepis na racuchy bez drożdży, podane ze świeżymi, jesiennymi malinami oraz odrobiną słodkiego syropu klonowego. To nie tylko pomysł na śniadanie, ale także lekkostrawny obiad w trakcie ciepłych, wrześniowych dni. Świetny sposób na przemycenie owoców w posiłkach dla dzieciaków oraz wykorzystanie malin, […]

Przepis na sałatkę owocową i proste, domowe sosy

Przepis na sałatkę owocową i proste, domowe sosy

Przepis na łatwą sałatkę owocową zna niemal każdy przedszkolak – wystarczy wybrać ulubione owoce, pokroić się i wymieszać. A jednak niekiedy sałatka owocowa może przysporzyć nam sporo problemów, bowiem nie zawsze wybór odpowiednich składników będzie trafny, bowiem sekret dania tkwi w idealnym balansie między słodkimi […]

Rodzaje kuchennych noży. Jak naostrzyć nóż?

Rodzaje kuchennych noży. Jak naostrzyć nóż?

Dobre noże kuchenne służą przez wiele lat, jednak by tak się stało, trzeba zadbać o ich naostrzenie. To podstawowe narzędzie pracy w kuchni, o które trzeba odpowiednio zadbać. Jak przebiega ostrzenie noży kuchennych?  Na co zwrócić uwagę wybierając ostrzałkę? Jak zaostrzyć noże ceramiczne? Zapraszam do […]

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis

Szybki obiad na lato w 15 minut? Oto przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem w paprykowej otoczce. Lekkostrawne i sycące danie jest naprawdę proste w przygotowaniu, a czas spędzony w kuchni trwa tyle, ile jeden blok reklamowy. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem- przepis Makaron […]

Migdałowa szarlotka z bezą – przepis

Migdałowa szarlotka z bezą – przepis

Puszysta i lekka migdałowa szarlotka z bezą to idealna propozycja dla wszystkich miłośników jabłuszkowych wypieków. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo ładnie się prezentuje – można upiec je zarówno na weekend, jak i przygotować w postaci torciku dla wyczekiwanych gości. Lekka szarlotka […]

Tort mleczno-cytrynowy dla amatorów słodkości!

Tort mleczno-cytrynowy dla amatorów słodkości!

Przedstawiam przepis na tort mleczno-cytrynowy, który kusi z jeden strony swą lekkością, zaś drugiej odświeża dzięki zawartości sporej ilości soku z cytryny i limonki. Idealna propozycja na majowo-czerwcowe popołudnia przy filiżance białej herbaty. Nie za słodko, ale przyjemnie i sycąco. Masa cytrynowa do tortu – […]

Żurawinowo-pomarańczowy keks angielski

Żurawinowo-pomarańczowy keks angielski

Przepis na keks angielski wygląda nieco inaczej niż na naszą polską wersję keksu – jest bardziej zwarty, ma w sobie mnóstwo bakalii i na dodatek w ogóle nie opadają one na dno! To angielski keks bożonarodzeniowy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go […]

Ciastka owsiane z bananem bez cukru

Ciastka owsiane z bananem bez cukru

Każdy wie, że zdrowe ciasteczka owsiane nie zawierają cukru, jednak nie zawsze bakalie i orzechy są w stanie zapewnić odpowiednią słodkość. Dzisiaj proponuję przepis na ciasteczka owsiane z bananem i cynamonem, które nadają się na przekąskę do kawy, ale także dla cukrzyków i odchudzających się […]

Warzywne kotlety z soczewicy czerwonej – sprawdzony przepis

Warzywne kotlety z soczewicy czerwonej – sprawd...

Kotlety z soczewicy czerwonej i marchewki, doprawione sporą ilością natki pietruszki oraz wyrazistymi, egzotycznymi przyprawami – oto moje najnowsze, kulinarne odkrycie! Kotlet z soczewicy i marchewki? W tym tkwi sekret przyprawienia? Soczewica do tej pory kojarzyła mi się wyłącznie z dwoma potrawami: polskimi pierogami oraz […]